Цікаві факти про шоколад

цікаві факти про шоколад

Шоколад – це не просто солодощі, а справжній витвір кулінарного мистецтва, який завоював серця мільйонів людей по всьому світу. Його смак, аромат і навіть історія приховують чимало цікавинок. Давайте поринемо у цю шоколадну подорож і дізнаємось цікаві факти про шоколад які ви навряд чи чули.

Цікаві факти про шоколад з його історії

  • Історія шоколаду почалась ще 3000 років тому. Його батьківщиною є Південна та Північна Америка. Саме тут стародавні цивілізації, такі як мая та ацтеки, вирощували какао-боби, з яких виготовляється шоколад.
  • Цікаво, що ацтеки використовували какао-боби як валюту. Вони були надзвичайно важливими у їхній культурі. Колись їх настільки високо цінували, що навіть підробляли. Для прикладу, за 100 какао-бобів можна було купити навіть раба.
  • Ці стародавні люди не вміли виготовляти шоколад з какао-бобів у звичному для нас вигляді. Вони використовували їх для виготовлення спеціального гіркого напою з пінкою, який вважали священним і вважали що він дарує життєву енергію.
  • Цей напій мовою ацтеків мав назву “xocolatl”, що перекладається як “гірка вода”. Саме звідси і походить назва шоколад, яка нам так добре відома.
  • Шоколад потрапив до Європи у XVI столітті завдяки Іспанії та іспанським конкістадорам, які привезли какао-боби із своїх колоній. Шоколадом називали напій з перетертого какао який вживали холодним, а згодом і теплим. Цікаво, що шоколад вживали у Європі лише в рідкому вигляді і аж до XIX століття!
  • Такий звичний для нас твердий шоколад з’явився тільки у 1828 році, коли нідерландський винахідник Конрад ван Гаутен винайшов спеціальний прес, який дозволяв віджимати з тертого какао какао-масло та отримати порошок який легко розчинявся у воді. Також він зауважив, що якщо до теплого какао додати какао-масло, тоді відбувався процес затвердіння. Проте, першу плитку твердого шоколаду виготовили тільки у 1847 році в Англії компанія JS Fry & Sons. Ось так був винайдений твердий шоколад.

Короткі факти про шоколад

  • Швейцарію можна назвати країною шоколаду. Саме ця країна має найбільше споживання шоколаду на душу населення у світі – понад 10 кг на рік!
  • Молочний шоколад створили у 19 столітті. Його рецепт вперше розробив швейцарець Даніель Петер у 1875 році.
  • Чорний шоколад корисний для здоров’я – він містить антиоксиданти, які покращують роботу серця та судин.
  • А ще, чорний шоколад здатний знижувати артеріальний тиск – флавоноїди, які містяться в ньому, розширюють судини.
  • Білий шоколад технічно не є шоколадом, адже він не містить какао-порошку, а лише какао-масло, молоко та цукор.
  • Шоколад – найпопулярніший подарунок. Понад 58 мільйонів кілограмів шоколаду продається щороку до Дня святого Валентина.
  • Найбільша у світі плитка шоколаду була виготовлена у Великобританії. ЇЇ вага складала майже 6 тонн і вона потрапила до Книги рекордів Гіннеса.
  • Шоколад може бути небезпечним для собак і котів, оскільки містить теобромін — речовину, яку їхній організм не здатний ефективно переробляти. Навіть невелика кількість шоколаду може викликати у тварин серйозні проблеми зі здоров’ям.
  • Найстаріший шоколадний бренд який досі працює – це компанія Cadbury, яку заснували у 1824 році у Великій Британії.
  • Слово  “шоколад” у різних мовах звучить майже однаково – chocolate (англійська мова), chocolat (французька), cioccolato (італійська).
  • Температура плавлення шоколаду становить близько 32 °C, що трохи нижче температури тіла, тому він тане у роті.
  • Для отримання 1 кілограму шоколаду необхідно обробити до 600 бобів.
  • Понад 70% усіх какао-бобів вирощуються в Африці у Кот-д’Івуарі, Ганаі та Нігерії.
  • Найпопулярніший у світі шоколадний смак – молочний. Проте чорний шоколад знову набирає популярності завдяки своїм корисним властивостям.
  • Шоколадне дерево Theobroma cacao дає плоди лише через 5 років після його посадки. Щороку таке дерево може давати до 120 какао-бобів.
  • Шоколад сприяє виділенню гормону щастя – серотоніну, що допомагає покращувати настрій.
  • Людський прогрес не зупинити і сьогодні існує декілька видів шоколаду – чорний, молочний, білий, пористий, діабетичний, рубіновий, десертний. Окрім того, нещодавно став популярний ще і дубайський шоколад (з фісташковою пастою всередині та тістом катаіфі).