Відкриття закладу з продажем кави на винос – витратний та складний процес. Треба продумати формат, скласти меню та купити одноразовий посуд оптом з перспективою постійного постачання. Багато володарів закладів громадського харчування вибирає паперові стаканчики. Вони мають багато переваг: легкість, стійкість до вологи та високої температури, приємний дизайн та низьку ціну. Але паперові стаканчики – не така вже й чудова альтернатива шкідливому пластику. Це пов’язано з тим, що на матеріал наноситься фарба та ламінація, які роблять картонний посуд такими же небезпечними для природи. У зв’язку з цим стає актуальним питання про використання посуду з природної сировини. На нього можна перейти на будь-якій стадії розвинення бізнесу, не тільки на етапі стартапу. Яку користь несе екологічно чистий посуд – у нашому огляді.
З яких матеріалів виготовляють одноразові стаканчики для кави
Екологічно чисті ємності можуть бути зроблені з такої сировини:
- Деревина – використовується шпон тополю та берези. Такі вироби розкладаються у природі протягом 3 місяців.
- Крафтовий папір – з нього частіше виготовляють пакети. Але можна купити й стаканчики. Матеріал високої щільності не розмокає під впливом вологи. Крафтовий папір розкладається приблизно півроку.
- Бамбукова фібра – посуд з неї виробляють за допомогою кип’ятіння та оброблення парою. На розкладення таких виробів потребується 3-5 місяців.
- Кукурудзяний крохмаль – за якісними властивостями посуд з цієї природної сировини не поступається пластиковим аналогам. З крохмалю роблять в’язку масу, з якої можна виготовити ємності будь-якої форми та розміру. Термін розкладання становить 6 місяців.
- Аналог харчового поліетилену – до його складу додають органічні речовини, які дозволяють розчинити вироби у природі протягом 1-5 років.
Таким чином, є багато альтернативних варіантів паперовому посуду. При цьому не слід сумніватися в екологічній чистоті. У складі матеріалів, які використовуються для виготовлення стаканчиків, відсутні штучні домішки та хімікати.
Що дасть використання одноразового посуду бізнесу
Підприємці, які відповідально відносяться до екології, переходять на посуд з природної сировини. Вона коштує дорожче, але її використання знімає питання утилізації, яка потребує додаткових витрат. Таким чином, екологічно чисті стакани можуть принести деяку вигоду.
Посуд з біорозкладних матеріалів відрізняється універсальністю. Він однаково добре підходить для гарячих та холодних напоїв. Його можна використовувати в кафе, фастфудах, кав’ярнях, вендингових апаратах тощо. Великий вибір виробів дозволяє підібрати варіанти для будь-якого напою.
Ще один аргумент на користь екологічно чистого посуду – маркетинг. Використання таких стаканів можна перетворити на рекламний хід. Свідомі покупці, які виступають за збереження природи, скоріше виберуть заклад з екологічно чистим посудом, ніж кафе, в якому подають напої у пластикових стаканах. Щоб цей хід спрацював, треба провести рекламну кампанію. Це може бути друкована продукція: брошури, плакати. Також можна використати онлайн-майданчики. При цьому слід порівняти пластиковий посуд та вироби з природної сировини. У зрозумілій формі донести до споживачів інформацію про користь стаканів з біорозкладних матеріалів.